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1 Objective  
The European Commission published two FAQ documents1 to interpret the prerequisites of 

equipment which is specifically designed and installed as part of another type of equipment 

that is excluded or does not fall in the scope (“part of another type of equipment”).  

Unfortunately, those interpretations did not remove all possible misunderstandings in this 

area.  Therefore, this document provides guidance and clarification for the interpretation of 

the exclusion for the WEEE directive (Directive 2012/19/EU: “WEEE2”) and reflects the 

interpretation of this exclusion by the Court of Justice. 

 

2 Definition of “part of another type of equipment” subject to WEEE2 
According to WEEE2 the directive shall not apply to the following EEE:  

“equipment which is specifically designed and installed as part of another type of 

equipment that is excluded from or does not fall within the scope of this Directive, which 

can fulfil its function only if it is part of that equipment”2  

 

The exclusion has four prerequisites.  In detail: 

(i) a specifically designed equipment; 

(ii) that [specifically designed equipment] is installed as part of another type of 

equipment; 

(iii) that [other type of equipment] is excluded or does not fall within the scope of the 

directive; 

(iv) and that [specifically designed and installed] equipment can fulfil its function only if it 

is part of that [other type of] equipment.  

All four prerequisites must be met for the exclusion to apply.  

 

3 Interpretation of the four prerequisites of the exclusion “part of 

another type of equipment”  

The interpretation of the prerequisites follows the Commission’s FAQs subject to WEEE2 and 
RoHS2.  EWRN provides further interpretation where the Commission´s interpretation does 
not lead to a clear conclusion.   

                                                            
1 http://ec.europa.eu/environment/waste/weee/pdf/faq.pdf concerning Directive 2012/19/EU and 
http://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/pdf/faq.pdf concerning Directive 2011/65/EU 
2 Article 2 (3) (b) WEEE2 

http://ec.europa.eu/environment/waste/weee/pdf/faq.pdf
http://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/pdf/faq.pdf
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According to the European Court of Justice the exceptions to the application of those 

directives, set out in Article 2(1) of Directive 2002/96 and 2(3)(b) of Directive 2012/19 

respectively, must be interpreted restrictively.  The exception set out in Article 2(3)(b) of 

Directive 2012/19 is to be construed even more restrictively than that provided for in 

Article 2(1) of Directive 2002/96 since it is intended to exclude only equipment ‘specifically 

designed and installed’ as part of another type of equipment and which ‘can fulfil its function 

only if it is part of that equipment’.3 

 

Ad (i).  “Specifically designed equipment” means that the equipment is tailor made.  It is 

designed to meet the needs of a specific application in the other equipment that it is part of.  

This might apply if the equipment is specifically designed, dimensioned and customised to 

have specific characteristics, such as dimensions, functions or others.4  

Example 1:  An individual designed and dimensioned computer that can only be integrated into 

a certain kind of large-scale stationary industrial tool that also has special (hardware) 

interfaces and that can only function with that kind of large-scale stationary industrial tool.  

Such a specifically designed computer cannot be used in any other way than installed as part of 

that kind of large-scale stationary industrial tool.  In other words, this computer is tailor made, 

it is exclusively designed, dimensioned and customised to be incorporated into this kind of 

large-scale stationary industrial tool.   

Example 1a: A standardized computer that only runs with a special programmed software does 

not fulfil the exclusion because the computer is not tailor made. 

 

Ad (ii).  The prerequisite “installed as part of another type of equipment” is not fulfilled if the 

specifically designed equipment can at any time be dismantled, re-installed and/or added to 

the other type of equipment.5   

The justification for the existence of this exclusion is that the specifically designed and installed 

equipment shares the fate of the other type of equipment - where it is installed as part of - 

when it turns into waste and is discarded because it cannot be dismantled, re-installed and/or 

added to the other type of equipment at any time.  

 

                                                            
3 ECJ, C-369/14 (no. 56, see also no. 53) 
4 FAQ Com, Q. 3.14, p.10 and RoHS2 FAQ Q4.1 p. 13 
5 ECJ, C-369/14 (no. 57, 59): The European Court of Justice ruled that electrical garage-door operating 
devices and the relevant garage doors that could at any time be dismantled, re-installed and/or added 
to that structure [the garage] are not excluded under this exclusion as part of the garage structure. 
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That means that the specifically designed equipment must be incorporated in the other type of 

equipment as an integral part.  A separation after the installation is not possible because 

otherwise the specifically designed equipment would not function.  

 

Example 2:  A standardized car radio, bought from a retailer, which can be inserted and 

separated from the car again at any time is not excluded.  In this case the car radio is not 

installed as part of the car.  Furthermore, if the car radio can be installed in any other car it is 

not a specifically designed equipment.  Standardized car radios that fit in any car model with a 

standardized installation bay do not meet the criteria because they can be exchanged at any 

time. 

Example 3: A car radio produced for a specific car model and is designed with specific 

dimensions, setup, fixing points and connections to meet the particular dashboard 

specifications into which it is incorporated in the manufacturing and assembly process of the 

car manufacturer.  The dashboard itself is prepared with holes, fixing points and connections to 

receive that particular car radio.  The specific car radio only functions if incorporated in the 

specific car (dashboard).  

 

Any equipment that is only attached by nails, screws or any other means to another type of 

equipment does not fulfil the criteria of being installed as part of another type of equipment.  

It usually can at any time be dismantled, re-installed and/or added to the other type of 

equipment. 

 

Ad (iii).  The [other type of] “equipment” [where the specifically designed equipment is 

installed as part of] “is excluded or does not fall within the scope of the directive”.   

This is the case when the other type of equipment (i) falls under one of the legally defined 

exclusions of the WEEE2 (for example large-scale stationary industrial tools, Article 2 (4) (b) 

WEEE2) or (ii) is not in the scope of the WEEE2 (for example it is not an EEE or it exceeds the 

voltage thresholds, Article 3 (1) (a) WEEE2).  

 

Example 4:  An individual designed and dimensioned computer that can only be incorporated 

into a certain kind of (excluded) large-scale stationary industrial tool and that cannot be used 

in any other way. 
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It is important to notice that buildings are not another type of equipment6 because they are, 

by definition, not equipment.  The European Court of Justice confirmed that such 

misinterpretation would exclude a considerable number of the examples of EEE expressly 

included in the categories listed in the Annex of the WEEE2 solely because they are attached to 

a building or connected to its electricity supply and would therefore run counter to the 

Directive’s objectives.7  

 

Example 5:  A TV set that is designed with fixing holes to be attached to the wall or furniture 

cannot be excluded as “being specifically designed and installed as part of another type of 

equipment”.  This is because its functions are not dependent of being fixed to the wall or 

furniture and the wall of a building or the furniture is not another type of equipment.  

Example 6:  Electrical thermostats, smoke detectors, electrical driven blinds or shutters, 

photovoltaic panels etc. that are used in or on buildings are not excluded.  This is because 

buildings are not another type of equipment.  

 

Ad (iv).  “Fulfil its function only if it is part of that [other type of] equipment”, means that the 

specifically designed equipment can only function when it is incorporated in the other type of 

equipment.  It has no function if it is not incorporated in the other type of equipment.   

Example 7:  The computer mentioned under Ad (i) example 1, is a good example of a specific 

equipment that can only function when installed as part of that specific large-scale stationary 

industrial tool.  

The specifically designed and installed equipment must be intended only to be installed in 

another type of equipment that is excluded or not in the scope.  When the equipment can 

function in excluded as well as in EEE that is in scope the equipment is also in the scope and 

not excluded.8 

 

                                                            
6 ECJ, C-369/14 (para 55) and also see RoHS2 FAQ Q4.3 p. 15 
7 ECJ, C-369/14 (para 55) 
8 RoHS2 FAQ Q4.1 p. 14 
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4 Decision Tree 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

This is the case when the [other type of] equipment (i) falls 
under one of the legally defined exclusions of the WEEE2 (for 
example large-scale stationary industrial tools) or (ii) is not in 
the scope of the WEEE2 (for example it is not an EEE or it 
exceeds the legally defined voltage thresholds). Buildings are, 
by definition, not another type of equipment. 

 

No 

No 

Yes 

Means that the equipment is tailor made since it is 
designed, dimensioned and customised to have specific 
characteristics such as dimensions, functions or others. 

Means that the specifically designed equipment can only 
function when it is incorporated in the other type of 
equipment.  It has no function if it is not incorporated in 
the other type of equipment. 

 

Can the EEE fulfil its function only 
if it is installed as part of that 

[other type of] equipment? 

EEE is excluded as “part of another 

type of equipment” 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

EEE is not 
excluded as 

“part of 
another type 

of 
equipment” 

Is the EEE specifically designed 

equipment? 

Is the EEE installed as part of 

another type of equipment? 

Is the (other type of) equipment 
excluded or does it not fall within 

the scope of the directive? 
 

Means that the specifically designed equipment cannot at any 
time be dismantled, re-installed and/or added to the other type of 
equipment.  
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5 European WEEE Registers Network (EWRN) 
EWRN is an independent network of national registers at the heart of the national 

implementation of Directive 2002/96/EC and the new Directive 2012/19/EU (“WEEE2”) in the 

respective EU Member States.   

Those responsible for managing the national registers are working together at EWRN as 

experts regarding electrical and electronic equipment (“EEE”) and its proper treatment.   

EWRNs primary objectives includes promoting a harmonised approach to registration, 

reporting and scoping issues across the Member States.  This includes harmonised 

interpretation of the new exclusions under WEEE2. 


